Wil je graag dat werkgevers jou sneller kunnen vinden op LinkedIn? Of heb jij al jaren een profiel dat je nu wel eens wilt? Dan zijn deze LinkedIn tips voor een geweldig profiel precies wat je nodig hebt!
LinkedIn is een zakelijkplatform. Gebruik daarom een professionele foto als profielfoto. Kies een professionele foto waarop je herkenbaar en ontspannen staat. Het is namelijk de eerste indruk die je achterlaat bij een technische werkgever.
LinkedIn Tip: kies voor een foto waarbij je in de camera kijkt.
Je headline is het eerste wat mensen zien wanneer ze jouw profiel bekijken. Gebruik interessante zoekwoorden en vermeld dat je beschikbaar bent voor een nieuwe baan, indien relevant. Je headline is van toegevoegde waarde. Deze wordt namelijk getoond bij alles wat je op LinkedIn doet (samen met je profielfoto). Jouw huidige functie wordt automatisch geplaatst, maar je kunt hier ook interessante zoekwoorden neerzetten of bijvoorbeeld aangeven dat je beschikbaar bent voor een nieuwe baan. Zo word jij sneller gevonden.
Met een LinkedIn samenvatting kun je in enkele regels vertellen wie je bent en wat je voor potentiële werkgevers kunt betekenen. Dit is het eerste dat mensen zien, zodra ze van je profielfoto en headline naar beneden scrollen. Benoem wat jij voor medewerker bent en wat je eventueel voor potentiële werkgevers kunt betekenen. Vergeet niet je persoonlijke en specialistische kwaliteiten te benoemen en verweef de juiste trefwoorden in je samenvatting. Zo word je sneller gevonden.
LinkedIn Tip: maak je samenvatting kort en bondig.
Geef aan waar je momenteel werkt, maar ook waar je voorheen gewerkt hebt. Zo is in één oogopslag te zien wat jij voor ervaring hebt opgedaan en hoe lang je bij een bedrijf bent gebleven. Dit is een beetje hetzelfde idee als op je CV, en op LinkedIn wordt alles automatisch in de juiste volgorde gezet. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om alleen je functietitel op te geven bij je werkervaring, maar het is juist goed om te benoemen wat jouw werkzaamheden en verantwoordelijkheden zijn. Dit geefteen vollediger beeld van jouw werkervaring.
Het is sowieso aan te raden om meer dan één functie toe te voegen op je profiel, als dit mogelijk is. Een maximum is er niet echt, maar belangrijk is wel dat je kritisch blijft en enkel relevante banen toevoegt.
Vul alle relevante opleidingen in en vermeld ook relevante cursussen. Zo laat je zien dat je aan je eigen ontwikkeling blijft werken.
In je netwerk zitten vast wel 5tot 10 connecties waar je mee hebt samengewerkt. Vraag jezelf af of zij jou goed genoeg kennen om voor jou een korte aanbeveling te schrijven. Zo ja, vraag dan daadwerkelijk of ze dit ook willen doen voor jou. Op deze manier wordt jouwprofiel steeds vollediger en dat betekent weer dat je hoger in de zoekopdrachten verschijnt.
Heb je net een profiel op LinkedIn aangemaakt, dan wordt er automatisch een URL gegenereerd. Deze bevat allerlei cijfers. Maar deze kun je wijzigen naar een herkenbare, persoonlijke URL. Op deze manier wordt het gemakkelijker om je profiel te delen, jij wordt beter gevonden op het zakelijke platform en ook in Google kom je beter naar voren in de zoekresultaten. Hoe pas je de link aan? Zoek bovenin de rechter kolom van je profiel naar ‘Openbare profiel en URL bewerken’.
Je hebt al heel wat stappen in de goede richting gezet. Wat kun je nog meer doen? Dat is alle overige informatie invullen, zoals jouw vaardigheden. Bedenk waar jij goed in bent en geef dit aan op je profiel. Laat dit vervolgens door jouw connecties onderschrijven.
Heb je gewerkt aan interessante projecten? Veel kennis van vreemde talen? Speciale diploma’s of certificaten gehaald? Voeg dit toe aan jouw prestaties!
LinkedIn Tip: je kunt bij jouw prestaties, werkervaring en opleidingen ook naar externe documenten, foto’s, websites, video’s en presentaties linken.
Weet jij al bij welk bedrijf je het liefst zou werken? Maar ben jij nu niet beschikbaar of heeft het bedrijf op dit moment geen interessante vacature? Bedrijven hebben vaak een eigen pagina met hun laatste nieuws en updates, waaronder natuurlijk ook hun openstaande vacatures. Door de bedrijfspagina te volgen, blijf je op de hoogte van de vacatures en weet je meteen wanneer jij je slag kunt slaan.
P.S. Wil je zelf gevonden worden door recruiters? Dan kun je hen latenweten dat je beschikbaar bent door je carrière-interesses aan te zetten
Ben jij na het lezen van deze tips nog op zoek naar manieren om jouw profiel te verbeteren en jezelf professioneel te presenteren op dit belangrijke netwerkplatform? Met onze LinkedIn check bieden we je gratis advies en feedback om je LinkedIn-profiel te optimaliseren.