Wil je opvallen tussen de rest met je CV? Maak gebruik van een persoonlijk profiel!
In een persoonlijk profiel of samenvatting geef je de lezer een korte introductie over jezelf. Je vertelt wie je bent, wat je competenties en persoonlijke eigenschappen zijn en je geeft je ambities aan. In dit tekstje laatje dus zien wie je bent, voor je overgaat tot de harde feiten. De belangrijkste boodschap die de lezer moet kunnen opmaken uit jouw persoonlijke profiel, is wie je bent, waar je sterke punten liggen en wat je van je carrière wilt maken.
Maar de vraag is waarom je een persoonlijk profiel aan je CV toevoegt?
Een recruiter ziet dagelijks veel CV’s. Door een persoonlijk profiel aan je CV toe te voegen kun je je onderscheiden van alle andere sollicitanten. Recruiters en werkgevers zijn namelijk vooral geïnteresseerd in wat voor vlees je in de kuip hebt. Een persoonlijk profiel op je CV is de beste manier om recruiters te interesseren en ervoor te zorgen dat ze je CV blijven lezen.
Hoe schrijf je een goed persoonlijk profiel?
Een persoonlijk profiel op je CV is bedoeld om het ijs te breken. Laat jezelf zien! Denk aan de volgende vragen om je profiel op te baseren:
– Wat zijn mijn persoonlijke eigenschappen?
– Wat maakt mij echt ‘mij’?
– Waar ben ik goed in?
– Wat zijn mijn ambities/doelen?
Stel je profiel op aan de hand van de antwoorden op de bovenstaande vragen. Daarmee dek je alles wat een recruiter of werkgever over je wil weten! Let erop dat je niet alleen eigenschappen opsomt.
Vermijd het schrijven van lange teksten, probeer het juist kort en bondig op te schrijven. Het is belangrijk om hierbij niet in clichés te vervallen, zoals “ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging..”. Schrijf je persoonlijk profiel vanuit de eerste persoon en geef de tekst jouw persoonlijke touch!
Tips:
1. Vermijd het schrijven van lange teksten
Een persoonlijk profiel moet opvallen. Lange teksten vallen niet op en zetten niet aan tot lezen. Het persoonlijk profiel is een beknopte samenvatting van jouw cv en je motivatiebrief. Het omvat jouw belangrijkste competenties, jouwambities en jouw doelen, samengevat in maximaal 6 regels.
Schrijf dus in kortere zinnen en beperk je tot de inhoud die betrekking heeft op de functie waarnaar je solliciteert.
2. Verval niet in clichés
Om de recruiter of werkgever te overtuigen met je persoonlijke profiel, moet je uniek zijn en opvallen. Dit doe je door de juiste woordkeuze. Vermijd clichés! Meerdere sollicitanten gebruiken vaak dezelfde woorden in hun introductie. Zo is iedere sollicitant ‘op zoek naar een nieuwe uitdaging..’
Welke termen kun je beter vermijden?
‘Ik heb geen 9 tot 5 mentaliteit’
‘Goede communicatieve vaardigheden’
‘Een teamplayer zijn’
‘Opzoek naar een nieuwe uitdaging’
‘Out of the box denken’
Wanneer je dezelfde termen gebruikt als je concullega’s, valt jouw CV minderop. Wees dus origineel. Niet alleen in je CV, motivatiebrief, maar ook op profielen zoals LinkedIn. Wil je graag aangeven dat je ‘out of the box kunt denken’? Beschrijf dan voorbeelden van situaties waarin jij out of the box hebt gedacht. Geef de tekst jouw persoonlijke touch!
3. Maak gebruik van sleutelwoorden uit de vacature
Recruiters verwerken vaak sleutelwoorden in hun vacatures. Bij het doornemen van CV’s van kandidaten zijn ze vaak op zoek naar deze sleutelwoorden in hun profiel. Probeer daarom de sleutelwoorden in de vacature tekst te ontdekken en verwerk ze in je CV, maar alleen wanneer deze op jou van toepassing zijn. Vooral trefwoorden die te maken hebben met competenties en persoonlijkheid kun je goed gebruiken in het persoonlijk profiel.
4. Pas bij iedere sollicitatie je persoonlijk profiel aan
Als je sleutelwoorden uit de vacature gebruikt, vergeet dan niet om bij elke sollicitatie je persoonlijke profiel aan te passen. Daarnaast is elk bedrijf is anders en op zoek naar andere kwaliteiten, dus het is belangrijk om je sollicitatie altijd aan te passen aan het bedrijf waar je solliciteert. Ga opzoek naar de sleutelwoorden in elke vacature en probeer die te gebruiken in je persoonlijk profiel als ze op jou van toepassing zijn.