Het doel van een cv is maar één ding: ervoor zorgen dat een recruiter of werkgever je uitnodigt voor een gesprek. Maar dan moet je CV wel opvallen tussen al die andere CV’s van kandidaten.
Je hebt een CV nodig waarin duidelijk staat wie je bent, wat je werkervaring is en welke vaardigheden je hebt. Een sterk CV is gemakkelijk te scannen, bevat alle belangrijke informatie en valt op.
In deze blog bespreken we een aantal belangrijke zaken waarmee je rekening moet houden en delen we tips & tricks met je.
In je CV wil je zo veel mogelijk van jezelf presenteren, maar het is belangrijk om het niet te lang te maken. Probeer je CV nooit langer te maken dan 2 à 3 pagina’s.
Bij het opstellen van je CV is het hanig om onderstaande onderwerpen op te nemen.
Persoonlijke gegevens: Deze bestaan uit een correcte pasfoto, voor- en achternaam, straatnaam, postcode en woonplaats, geboortedatum, telefoonnummer, e-mailadres en een link naar jouw up-to-date LinkedIn-profiel.
Het beste is om deze duidelijk op te sommen, zodat er genoeg ruimte overblijft voor meer relevante items voor je CV. Meer tips over de opbouw van je cv, vind je hier.
Het belangrijkste is dat je persoonlijke profiel je motivaties en ambities belicht. Wat vind je leuk en waardevol aan je werk en wat zoek je echt in een baan?
Je kunt je kennis en kwaliteiten het beste onderbouwen met voorbeelden. Waarom ben je bijvoorbeeld een echte teamspeler?
Werk je persoonlijke profiel bij elke sollicitatie bij. Het beste is namelijk om trefwoorden over te nemen van de baan waarop je solliciteert. Natuurlijk moeten de trefwoorden ook op jou van toepassing zijn. Elk bedrijf is immers anders en is ook op zoek naar andere kwaliteiten.
Bij het schrijven van een persoonlijk profiel kun je je het beste houden aan een profieltekst van 4 tot 6 regels.
Op een CV werk je altijd in a-chronologische volgorde. Je zet dus de meest recente opleiding of cursus bovenaan en werkt zo naar beneden. Vermeld ook wanneer je je diploma hebt behaald. Opleidingen en cursussen kunnen onder hetzelfde kopje vallen, maar benoem ze wel apart van elkaar. Het onderscheid moet dus duidelijk zijn.
Het belangrijkste om op je CV te zetten is in ieder geval de naam en locatie van het bedrijf en natuurlijk de rol die je daar had. Belangrijke nevenactiviteiten zoals vrijwilligerswerk of bijvoorbeeld commissies bij studieverenigingen kun je ook op je CV zetten.
Natuurlijk is de inhoud van je CV belangrijk, maar een net en professioneel CV maakt een goede eerste indruk! 😉
Als je klaar bent met het opstellen van je CV, is het belangrijk deze te controleren op onnodige spel-, taal- en typefouten. Maak bijvoorbeeld gebruik van een spellingscontrole en/óf vraag iemand om je CV na te lezen.
Ben je er nog niet helemaal? Laat je CV, motivatiebrief en/of sollicitatiebrief gerust nakijken door één van onze HR professionals.