‘Waarom zouden we jou moeten aannemen?” is een van die sollicitatievragen die bijna iedereen krijgt. Het is een veilige gok om aan te nemen dat deze vraag ook aan jouw wordt gesteld tijdens een sollicitatiegesprek. Bovendien kan het een intimiderende vraag zijn als je er niet klaar voor bent. Dus, waarom zou jij aangenomen moeten worden?
‘Waarom zouden we jou moeten aannemen?” is een van die sollicitatievragen die bijna iedereen krijgt. Het is een veilige gok om aan te nemen dat deze vraag ook aan jouw wordt gesteld tijdens een sollicitatiegesprek. Bovendien kan het een intimiderende vraag zijn als je er niet klaar voor bent. Dus, waarom zou jij aangenomen moeten worden? In deze blog leggen we uit hoe je het ideale antwoord kunt samenstellen
Waarom vragen werkgevers “Waarom zouden we jou moeten aannemen?”
Er zijn een aantal redenen waarom een werkgever je kan vragen om uit te leggen waarom je voor hun functie zou moeten worden aangenomen. Ten eerste willen ze zien hoe overtuigd je bent van je capaciteiten. Als jij denkt dat je niet goed zou presteren in hun job en niet zou slagen in de functie, waarom zouden zij dat dan wel doen? Dus de eerste stap om deze vraag te beantwoorden is om vertrouwen te tonen in het gesprek en niet in paniek te raken wanneer ze deze vraag stellen.
De volgende stap is ervoor te zorgen dat je je onderzoek hebt gedaan en de functie kent. Als je niet eens naar de functiebeschrijving hebt gekeken voordat je solliciteerde, zullen ze je waarschijnlijk niet willen aannemen. Werkgevers willen een werkzoekende die naar specifieke kenmerken van zijn volgende baan op zoek is en die voorzichtig is bij het zoeken naar werk. Geen uitzonderingen. Dit is ook de reden waarom werkgevers vragen waarom je naar hun baan hebt gesolliciteerd. Ze willen weten of je de functie hebt onderzocht of gewoon willekeurig hebt gesolliciteerd.
Een andere reden waarom werkgevers deze vraag stellen, is omdat ze willen weten wat jou anders maakt dan andere kandidaten, wat jou geschikt maakt voor de baan en waarom je goed zult presteren in deze functie. Dit is dus je kans om je te laten zien en jezelf aan hen te verkopen! Wat zijn de kwaliteiten die jou geschikt maken voor deze functie? En wat heb jij dat andere kandidaten misschien niet hebben? Het is dus belangrijk dat je je eigen interesses, talenten en ambities kent, en dat deze punten duidelijk naar voren komen in je antwoorden op de sollicitatievragen.
Laat zien waarom je geschikt bent voor de baan (in termen van harde vaardigheden en ervaring)
Nadat je de functieomschrijving hebt gelezen en weet wat de werkgever zoekt en verlangt van een kandidaat, geef je aan welke aspecten van je achtergrond het beste passen bij hun behoeften en bij de taken die je in deze functie zult uitvoeren.
Het is niet erg als je niet de perfecte match bent. Waarschijnlijk hebben ze iets in je CV interessant gevonden, anders hadden ze je niet uitgenodigd voor een gesprek. Dus als ze zeggen: “Vertel me waarom we jou zouden moeten aannemen?” Geef dan een antwoord dat de aspecten van je achtergrond benadrukt die voor hen het meest relevant zijn. Jouw taak bij het beantwoorden is hen ervan te overtuigen dat je in deze functie kunt slagen en snel kunt bijdragen aan het werk van het team.
Laat zien dat je geïnteresseerd bent in de functie
Er is een verschil tussen iets kunnen doen en het willen doen. Daarom is het tonen van belangstelling belangrijk; om alle twijfel weg te nemen dat je dit soort werk graag zou willen doen.
Als je hen er niet van overtuigt dat je enthousiast bent over de functie, zullen ze vrezen dat je je motivatie zult verliezen, verveeld zult geraken, snel zult stoppen nadat je begonnen bent, etc. Dit zijn allemaal grote angsten die werkgevers hebben, die je de kans kunnen ontnemen om aangenomen te worden.
Wees zo specifiek mogelijk
Stel dat je het over leiderschap gaat hebben tijdens het solliciatiegesprek. Zeg dan niet gewoon: “Ja, in mijn vorige baan gaf ik leiding aan medewerkers. Leiderschap zal voor mij geen probleem zijn als ik word aangenomen.” Geef in plaats daarvan een duidelijker beeld door in te gaan op enkele details. Vertel ze hoeveel mensen je hebt aangestuurd, op welke gebieden je ze hebt begeleid, hoe lang je al leiding geeft en wat je als leidinggevende hebt geleerd. Toon hen dan dat leiderschap je interesseert en dat je het ook leuk vindt!
Des te specifieker je kunt zijn bij het vertellen van je verhaal, des te meer laat je zien dat je geschikt bent voor de baan. Hoewel dat zeker niet betekent dat je elke vraag met een kort verhaal hoeft te beantwoorden. Als ze gewoon vragen: “Hoeveel jaar heb je met X gewerkt?” dan zal de werkgever een heel basaal antwoord willen, zoals: “Drie en een half jaar.” Maar als een sollicitatiegesprek om een beschrijving vraagt, kun je hier effectief op reageren.
Kortom, als de werkgever vraagt: “Waarom zouden we jou moeten aannemen?” kun je je antwoord in een paar stappen opdelen, zodat je een effectief antwoord kunt geven. De stappen zijn als volgt:
1. Blijf kalm en zelfverzekerd en zeg nooit: ”Ik weet het niet.”
2. Laat de werkgever zien dat je de baan hebt onderzocht en hun rol begrijpt.
3. Leg uit waarom je geschikt bent voor de baan en wat de specifieke functie-eisen zijn.
4. Toon dat je enthousiast bent over het bedrijf en dat je gemotiveerd en enthousiast bent voor de functie.
ErasmusTalent
Op de website hebben wij nog veel meer interessante blogs, wie weet komen ze voor jou te pas! Verder bieden wij ook nog gratis assessments en adviesgesprekken aan. Als je bijvoorbeeld nog achter moet komen naar wat jou interesses, talenten en ambities zijn of daar moeite bij hebt, kunnen wij jou daar zeker ook bij helpen. Dus neem gerust en zeker contact met ons op!