Als je weet dat je waardevol bent voor het bedrijf, kun je zeker om een salarisverhoging vragen. Redenen om om een salarisverhoging te vragen zijn bijvoorbeeld dat je functieomschrijving niet meer past, je cursussen of een opleiding hebt gevolgd, je je werk gewoon goed doet of je minder verdient dan je collega’s.
Als er bij jouw bedrijf niet jaarlijks salarisverhogingen worden gegeven en je niet in aanmerking komt voor een promotie, dan is de enige manier om een salarisverhoging te krijgen misschien wel door er om te vragen. In deze blog bespreken we hoe je dit het beste kunt aanpakken. Het blijft namelijk een lastig onderwerp om over te beginnen.
Het belangrijkste is eigenlijk dat je durft te vragen, maar het is ook belangrijk dat je goed voorbereid bent. Bedenk goed hoeveel salarisverhoging je zou willen. Zoek hiervoor uit wat je collega’s verdienen, want misschien kun je dit wel als argument gebruiken. Meestal ligt een verhoging tussen de 5% en 10%, dus hier kun je rekening mee houden. Als je bijvoorbeeld weet dat je ergens anders meer kunt verdienen, is dat positief. Houd vacatures en andere jobaanbiedingen van concurrenten binnen jouw branche in de gaten. Het gemiddelde loon van mensen in jouw functiegroep kun je berekenen met de salariswijzer van de Nationale Vacaturebank.
Bedenk voor jezelf of het alleen gaat om het salaris of ook om andere dingen. Zou je ook blij zijn met extra vakantiedagen of andere voorwaarden?
Bedenk ook wat je voor- en tegenargumenten zijn. Wat draag je bij aan de organisatie en waarom ben je een goede werknemer. Je kunt ook vermelden dat een salarisverhoging zou bijdragen aan jouw motivatie om hard te blijven werken. Hierdoor is de kans het grootst dat de salarisverhoging goed zal worden goedgekeurd.
Salarisverhoging vragen is spannend, maar denk maar zo: een ‘nee’ heb je al, een ‘ja’ kun je nog krijgen. Zorg ervoor dat je leidinggevende uitspreekt wat hij/zij aan jou waardeert. Als hij/zij waardering geeft, dan zorgt dit voor een positieve associatie met jou als persoon.
Bedenk van tevoren hoe je op een ‘nee’ zou reageren. Dit kan ervoor zorgen dat je misschien op een tegemoetkoming uitkomt. Je kunt bijvoorbeeld vragen wanneer je wel in aanmerking zou komen voor een salarisverhoging en wat je daarvoor zou moeten doen. Je kunt voorstellen om deze tegemoetkoming vast te leggen.
Je kunt op verschillende momenten om een salarisverhoging vragen. Het makkelijkst is tijdens een functioneringsgesprek en tegen het einde van het jaar. Dan liggen er namelijk budgetten voor het nieuwe jaar vast. Maar ook als je een succes hebt behaald, heb je een goede reden om over een salarisverhoging te beginnen.
Veel succes met onderhandelen! 😉