“Vertel eens iets over jezelf” Deze vraag wordt vaak gesteld in een sollicitatiegesprek en is één van de vragen die door kandidaten het meest wordt gevreesd. Want, je kunt je dan afvragen wat je precies over jezelf moet vertellen? Over je hobby’s of over iets dat te maken heeft met het werk dat je wilt doen?
In deze blog gaan we het hebben over 3 vragen die je kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek en waar door veel kandidaten tegenop wordt gezien.
Laten we beginnen met de eerste vraag
De vraag die je in elk sollicitatiegesprek kunt verwachten: vertel eens iets over jezelf? Veel mensen onderschatten deze vraag en weten eigenlijk niet zo goed wat ze moeten zeggen. Met een goed, origineel antwoord op deze vraag kun je echter een geweldige indruk maken. Bereid je daarom goed voor en grijp de kans om jezelf op de juiste manier te presenteren.
Deze vraag wordt heel vaak als eerste gesteld, als een soort ijsbreker. Recruiters of gesprekspartners stellen deze vraag vaak als eerste om het sollicitatiegesprek minder intens te maken en willen jou eerst als persoon leren kennen. Sommigen beginnen, nadat ze hun naam en leeftijd hebben verteld, meteen over hun huidige baan en arbeidsverleden te praten. Fijn, maar wie ben je afgezien van je baan? Ze hebben je cv al gezien en het zal in eerste instantie wel bij de baan passen, anders was je waarschijnlijk niet uitgenodigd voor een gesprek. Recruiters en werkgevers willen jou als persoon ontmoeten en dus de persoon achter het cv leren kennen.
Dit zijn de punten die je het beste in jouw antwoord op deze vraag kunt verwerken, om een goede eerste indruk achter te laten:
· Om te beginnen natuurlijk wie je bent, wat je achtergrond is qua studie/ werkervaring. Ga niet te gedetailleerd op zaken in, dat houdt je van je krachtige introductie af. Introduceer jezelf in maximaal 5 minuten.
· Je interesses, die logischerwijs ook verband houden met de functie. Noem enkele eigenschappen die jou typeren. Ga in op zowel persoonlijke als zakelijke kenmerken.
· Vertel over je hobby’s en/of passie. Wanneer je over je passie vertelt, zal je enthousiasme en positiviteit uitstralen. Dit hoeft niet met de baan te maken hebben. Het kan zijn dat jouw hobby’s overeenkomen met die van je gesprekspartner. Dan heb je al meteen raakvlakken.
· Zorg voor een logische volgorde in je verhaal en spring niet van de hak op de tak. Sluit af met de reden waarom je op de functie hebt gesolliciteerd.
Deze vraag is erg moeilijk omdat je enerzijds geen slechte eigenschappen kenbaar wil maken en anderzijds je sterke kanten niet wilt overdrijven.
Wat moet jij vertellen over jouw sterke punten?
· Benoem bij sterke punten een paar punten (ongeveer 3) die jou typeren, maar ook goed te pas komen als je daadwerkelijk aangenomen zou worden voor de functie. Relateer jouw sterke punten aan voorbeelden van projecten of stages die ze kunnen versterken. Vertel wat jij hebt gedaan tijdens die projecten en wat jij ervan geleerd hebt. Vertel over de ervaring die jij hebt opgelopen van je vorige banen. Zoals ”ik heb veel klantcontact gehad waardoor ik snel ter plekke een oplossing kan vinden” Hiermee laat je bijvoorbeeld zien dat je communicatief vaardig en oplossingsgericht bent.
Wat moet jij vertellen over jouw zwakke punten/ontwikkelpunten?
· Vertel iets over jezelf waarin je probeert te verbeteren. Bijvoorbeeld, tijdmanagement. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat je soms taken of activiteiten vergeet omdat je niet vooruit plant of dat je vaak veel meer tijd nodig hebt dan verwacht. Zo zal het wel gaan, maar nog beter is het om te zeggen dat je erachter bent gekomen dat je soms dingen vergeet omdat je geen planning gebruikte en daardoor vaak in tijdnood kwam en dat je nu alles probeert bij te houden door van tevoren een planning voor jezelf te maken.
Vertel dus eerlijk over je ontwikkelingsgebieden, maar laat zien dat je al bezig bent om je te verbeteren.
Gewoonlijk wil niemand toegeven dat hij af en toe een fout heeft gemaakt, vooral niet tijdens een sollicitatiegesprek waarin je een geweldige baan probeert te krijgen. Maar probeer een fout te zien als een leermoment. Praat over wat er fout ging, hoe je het hebt opgelost, en vooral, wat je ervan hebt geleerd.
Met deze vraag willen ze dus niet per se weten wat je als werknemer allemaal fout doet. De recruiter of gesprekspartner wil weten of en hoe je jouw fouten oplost. Ze toetsen dus eigenlijk jouw probleemoplossend vermogen en veerkracht. Wat je absoluut niet moet doen in dit scenario is met het vingertje wijzen: “ik heb dit fout gedaan, maar hij, zij en zij hebben dit gedaan”. Maar vertel over de fout en vertel hoe je, al dan niet met hulp van je collega’s, een oplossing hebt gevonden. De werkgever wil weten hoe jij met problemen om gaat. Los je het in je eentje op of laat je je fouten gewoon liggen?
Wat je ook doet, zeg geen dingen die niet waar zijn omdat je denkt dat dat is wat ze willen horen. Recruiters zijn getraind om hier dwars doorheen te kijken.
Dat was het weer voor deze blog. Dit waren 3 vragen die veel voorkomen tijdens een sollicitatiegesprek en waar veel kandidaten tegenop kijken. Wil jij je naast deze 3 vragen nog dieper voorbereiden op jouw sollicitatiegesprek?
Kijk op onze site op ErasmusTalent.nl voor meer tips ter voorbereiding op een sollicitatiegesprek en wat je nog meer kunt verwachten tijdens het gesprek.
Wil jij liever een adviesgesprek met één van onze HR professionals omtrent het voeren van sollicitatiegesprekken? Dat kan gratis bij ErasmusTalent. Schrijf je gauw in!
Stay Healthy and Safe!